ben-s.nl: moderne NVM makelaar met louter kwaliteitspresentaties

Website: www.ben-s.nl
Telefoon: 050 – 31 33 000

Belangrijke feiten, tips en links voor mensen die actief zijn op de woningmarkt in Groningen.

1. Wonen en makelaardij in Groningen.
De stad Groningen staat bekend als studenten- en cultuurstad. De levendigheid die dit met zich meebrengt is goed te merken op de woningmarkt. De stad is een populaire woon- en leefomgeving. De provincie Groningen kent echter een tweedeling in de onroerend goed markt: de stad en de regio. De Groningse regio kenmerkt zich als rustig en ruim opgezet, de vergezichten zijn nergens beter. De woningmarkt in de regio is grotendeels ook rustig. Langere verkoopperiodes en lichte prijsstijgingen. De stad Groningen echter doet het al jaren goed, prijsstijgingen van boven de 10 % zijn geen uitzondering. Het centrum van Groningen en de direct aanliggende wijken (Schildersbuurt, Oranjebuurt, De Indische buurt/Korrewegwijk, Tuinwijk, Oosterpark, Oosterpoort, Herewegbuurt, Grunobuurt, Rivierenbuurt en de Zeeheldenbuurt) hebben veel karakter en zijn mede daarom grotendeels populair. Ook in Helpman en Coendersborg komt dat karakter duidelijk terug. De jongere wijken (Corpus den Hoorn, Beijum, Lewenborg, Vinkhuizen, Selwerd, Ulgersmaborg, De Wijert) en Hoogkerk hebben allen een totaal ander karakter en bieden doorgaans wat meer groen en ruimte. Vanaf 1990 zijn de wijken Hoornsemeer/park, Piccardthof, Buitenhof, Ruskenveen, Reitdiep, Gravenburg, Van Starkenborgh, De Hunze, Ruischerwaard en Klein Martijn gerealiseerd. Moderne huizen voorzien van goede isolatie. Vandaag de dag heeft Groningen grote uitbreidingslocaties in De Held, De Linie, Reitdiep, Ter Borch en in Meerstad. Meer informatie is beschikbaar bij de gemeente.

2. Ontwikkelingen in de branche.
Makelaars in Groningen zijn er genoeg te vinden. Van deze groep hebben de NVM-aangesloten kantoren verreweg het grootste marktaandeel. De NVM is eveneens de grootste en meest professionele makelaarsorganisatie van Nederland. Ca. 3800 leden en een eigen opleidingsinstituut (NVM som). Vanwege de oververhitte markt in de stad nemen naast starters veel mensen een aankopend makelaar. De ontwikkelingen in de branche spelen zich vooral af op internet. Funda (met meer dan 220.000 bezoekers per dag), het presentatiedomein van de NVM is marktleider en staat in de top tien van de meest bezochte Nederlandse sites. De ontwikkelingen hebben vooral betrekking op de woningpresentatie ( voorbeeld woonhuisfilm, voorbeeld hoogtefoto’s) en automatisering (online dossiers, online databases). ben-s.nl is een kantoor die in al deze ontwikkeling voorloopt.

3. Juridische kwesties.
De wetgever (met name VROM) stimuleert het eigen woning bezit in Nederland. Zij (her)ontwikkelt, verstrekt koopsubsidie, brengt verontreiniging in kaart en voorziet in regelgeving. Het kadaster brengt ons vastgoedeigendom in kaart en zet dat in een openbaar register. In Nederland kan onroerend goed alleen worden overdragen via de notaris. De makelaar is bemiddelaar en de spin in het web van beschikbare informatie en hij stelt de koopakte op. De huiseigenaar heeft in Nederland een wettelijke meldingsplicht: alles wat hij weet van een woning dient te worden gemeld aan de koper.

4. Bouwtechnische kwesties.
Met name de oudere woningvoorraad heeft te kampen met bouwtechnische kwesties. Zwam of betonrot in de vloer, aanwezigheid van asbest, matige isolatie, onderhoudsachterstanden. In sommige gevallen is het verstandig een bouwtechnisch onderzoek te laten uitvoeren. Maar ook jongere woningen hebben bouwtechnisch problemen: lekke ruiten, gevelscheuren, asbest en eveneens onderhoudsachterstanden. Een woning met goede staat van onderhoud verkoopt doorgaans sneller en levert meer op.
Let op: vanaf januari 2008 zullen alle woningen verplicht moeten worden voorzien van een energie label. ben-s.nl zal dit voor u kunnen leveren.

5. Optimale presentatie van uw woning.
De presentatie van een woning op internet wordt dankzij technische innovatie steeds verder uitgebreid. Maar ook in de woning zelf is het van belang dat de zaken goed op orde zijn. Een grote schoonmaak, het verven van vlekkerige muren of plafonds, overtollig meubilair naar de garage, huisdieren naar de buren, enz. Het draagt allemaal bij aan een betere verkoopbaarheid van de woning.